СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Светски дан срца је установљен 2000. године са циљем да информише људе широм света да су болести срца и крвних судова водећи узрок смрти код 17,5 милиона људи сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 80% превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „ОБЕЋАВАМ ДА… за моје срце, за твоје срце, за сва наша срца.

Svetski dan srca

Поводом Светског дана срца, 29.09.2018. године, у Дому здравља Алибунар, организоване су следеће активности, и то у местима:

  • Здравствена амбуланта – Локве
  • Здравствена амбуланта – Јаношик
  • Здравствена амбуланта – Николинци

У акцији, која је трајала  од 08 до 12 часова, учестовале су 3 екипе са доктором медицине и медицинском сестром, где се вршило мерење шећера из капи крви, мерење висине крвног притиска (ТА), мерење телесне тежине. Такође, грађанима је био омогућен и ЕКГ мониторинг.

Здравствена станица Локве
Здравстена станица Локве

ЗДРАВСТВЕНА АМБУЛАНТА ЛОКВЕ

У здравственој амбуланти Локве, одазвало се 30 пацијената.

Здравствена амбуланта Јаношик

Здравствена амбуланта Јаношик

У здравственој амбуланти Јаношик, одазвало се 30 пацијената.

Здравствена амбуланта Јаношик

Здравствена станица Николинци

У здравственој амбуланти Николинци, одазвало се 30 пацијената.

Здравствена станица Николинци
Здравствена станица Николинци

Посебан осврт –

ПРЕПОРУКЕ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ

За здраво срце дата су упутства за редовну физичку активност, препоручена је правилна исхрана са више рибe, поврћа и воћа, рећи не дувану.

  • Повећана  активност – чак 30 минута активности може помоћи у спречавању инфаркта и шлога. Укључити физичку активност у свој радни распоред и подстаћи друге запослене да то раде. Користити степенице уместо лифта, иђи у шетњу за време паузе.
  • Правилна исхрана – јести воће и поврће сваког дана. Направити паметан избор, одабиром адекватног јеловника у кантини или доношењем хране од куће. Користити мање соли и избегавати храну са пуно соли.. Високи крвни притисак је фактор ризика број један за појаву можданог удара и одговоран је за појаву половине свих болести срца.
  • Посетити свог изабраног лекара који ће вам измерити крвни притисак, ниво шећера и масноће у крви, индекс телесне масе. Када смо упознати са својим укупним ризиком, заједно са нашим лекаром можемо развити специфичан план акције за побољшање свог здравља.

Малe прoмeнe у живoтнoм стилу мoгу утицати на здрављe нашeг срца. Прeстанак пушeња, правилна исхрана, 30 минута физичкe активнoсти днeвнo мoжe да пoмoгнe у прeвeнциjи бoлeсти срца и крвних судoва.

                                                                                       Директор

                                                                       Кожокар Даждеа др. Динка