DOM ZDRAVLJA I LOKALNA SAMOUPRAVA

Predsednica lokalne samouprave Opštine Alibunar još jednom je pokazala veliku brigu prema zdravstvenim radnicima Doma zdravlja Alibunar kao i prema našim građanima. Ovaj put u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji Covid 19, obezbedivši finansijsku pomoć za nabavku koncentratora za kiseonik, pulsnih oksimetara, aparata za merenje krvnog pritiska, računarske opreme i terenskih jakni za zaposlene u Covid ambulanti, a sve to radi olakšavanja rada zdravstvenim radnicima u obavljanju svoje delatnosti kako bi našim građanima obezbedili pružanje brže i sigurnije usluge.

Posete Predsednice Opštine Zorane Bratić Domu zdravlja Alibunar
Facebook Comments Box

Hvala našim plemenitim pacijentima!

Srećko Petrović i njegov brat Saša učestvovali su u uređenju prostorija Medicine rada u Alibunaru. Gletovanje, krečenje svih prostorija sproveli su potpuno o svom trošku. Andrija Milekić, penzioner, samo je jednom ušao u naše prostorije i primetio oštećeni parket. Besplatno je uložio svoj rad i doveo u red podove. Lep je osećaj kada pacijenti prihvate prostorije Doma zdravlja kao i svoj prostor. Posebna zahvalnost od dr Mire Pavlović Kovačević i med.sestre Kristine Ivanović.

Renoviranje prostorija medicine rada
Renoviranje prostorija medicine rada
Facebook Comments Box

Izveštaj o aktivnostima povodom obeležavanja Svetskog dana čistih ruku – 15.10.2019. godine

Svetski dan čistih ruku

Svetski dan čistih ruku, 15. oktobar, obeležava se širom sveta sa ciljem da se propagira kultura i podizanje svesti pranja ruku sapunom, kako na globalnom tako i na lokalnom nivou. Iako ljudi peru ruke, mali broj njih pere svoje ruke u kritičnim momentima (na primer posle upotrebe toaleta, posle negovanja bebe, pre pripremanja hrane).

Razvijena kultura pranja ruku sa sapunom automatski znači manju stopu obolevanja od infektivnih bolesti: čiste ruke spašavaju živote!

Od 09 časova до 10 časova u osnovnoj školi Seleuš, predavanje je održala dr Samanta Bereš. Bilo je prisutno 70 učenika od I-og do VIII razreda, kao i predškolsks deca. U toku ove promotivne i edukatvne aktivnosti,  podeljeno je 20 informativnih pamfleta

Zašto pranje ruku ?

Predavanje:

Pranje ruku sapunom predstavlja najefikasniju i najjeftiniju meru za prevenciju dijarealnih bolesti i respiratornih infekcija koje svake godine odnesu milione života dece u nerazvijenim zemljama sveta. Pranje ruku sapunom je globalna, univerzalna preventivna mera, pravi „penicilin“ koji sprečava infekcije i spasava živote.

Kada treba oprati ruke?

 1. Uvek kada su zaprljane!
 2. Pri ulasku u kuću (vrtić, školu)…;
 3. Pre jela i dodirivanja hrane;
 4. Posle upotrebe toaleta (WC-a);
 5. Nakon kijanja i kašljanja i upotrebe maramice;
 6. Nakon igranja i dodirivanja igračaka;
 7. Nakon dodirivanja kućnih ljubimaca ili drugih životinja i
 8. Nakon posete bolesnim ljudima.

Da vidimo da li znate da perete ruke – čime i kako?

 • Pranje ruku sapunom (čvrstim ili tečnim) i toplom vodom
 • Antiseptično pranje ruku (sapun sa antiseptikom)

Pravilna tehnika pranja ruku

 • 6 koraka za pranje ruku:
  1. Nakvasiti ruke toplom vodom
  2. Napraviti sapunicu
  3. Trljati dovoljno dugo (15-20 sekundi)
  4. Isprati ruke čistom tekućom vodom
  5. Obrisati ruke papirnim ubrusom
  6. Upotrebljenim ubrusom zatvoriti slavinu

Odložiti papirni ubrus (na predviđeno mesto)

Hvala na pažnji!

Predavač:

Bereš Samanta

Koordinator zdravstveno vaspitnog rada

Mravljov Stojan

Facebook Comments Box

Izveštaj o procesu imunizacije sa današnjim danom za Dom zdravlja Alibunar

Dom zdravlja Alibunar vakciniše na dva vakcinalna punkta a danas je aktiviran i treći vakcinalni punkt za nezakazane pacijente preko eUprave. Na radu je angažovano trenutno 3 lekara i 9 sestara i voluntera. Tokom procesa vakcinacije vakcinalne ekipe su vakcinisale po terenu od prvog dana nepokretne a pacijenti koji nisu imali prevoz organizovano su prevoženi uz pomoć lokalne samouprave do vakcinalnog punkta u Alibunaru. Na raspolaganju nam je svakodnevno dva putnička automobila i dva vozača za potrebe prevoza oko vakcinacije.

 Do sada je vakcinisano 5600 osoba sa svim raspoloživim vakcinama (Sinofarm, Astra Zeneca, Pfizer i Sputnik V). Danas 08.04.2021. godine u toku je vakcinacija najvećeg broja pacijenata u toku jednoga dana, 380 pacijenata je u planu da se danas vakciniše.  80 nezakazanih pacijenata je vakcinisano raspoloživim vakcinama.

Facebook Comments Box

Masovna imunizacija građana Opštine Alibunar

Tim za imunizaciju Doma zdravlja Alibunar

Nastavlja se imunizacija dodatnim kapacitetima u kadrovskom i prostornom smislu. Zbog velikog interesovanja građana otvoren je novi vakcinalni punkt za sve građane koji nisu zakazani preko eUprave a žele da se vakcinišu. Na dosadašnjem vakcinalnom punktu angažovani su dodatni medicinski kapaciteti kako bi se izašlo u susret velikom interesovanju građana.

 

Facebook Comments Box

Izveštaj o procesu vakcinacije protiv virusa Covid 19 u opštini Alibunar

Dom zdravlja Alibunar je započeo vakcinaciju zdravstvenih radnika 13.01.2021. godine a masovnu vakcinaciju stanovništva 20.01.2021. godine. Na vakcinalnom punktu rade 2 lekara i 5 medicinskih sestara, pregledaju i vakcinišu pacijente po spisku koje prosleđuje Institut za javno zdravlje Batut. Dnevno se zakazuje po 144 pacijenata, na 5 minuta po dvoje pacijenata.

Masovna imunizacija u opštini Alibunar

Od početka rada vakcinalnog punkta, imali smo veliku podršku Kriznog štaba opštine Alibunar na čelu sa predsednicom opštine Zoranom Bratić.

            Početkom rada nastale poteškoće su se rešavale u hodu, krizni štab je u najkraćem vremenu obezbedio potporu u informacionoj tehnologiji (laptop računar, multifunkcionalni štampač/skener/fotokopir aparat i druga oprema). Krizni štab je obezbedio ljudstvo i prevozna sredstva kojima se od prvog dana vakcinacije išlo kod nepokretnih, kao i slabo pokretnih da bi se vakcinisali, kao i građani koji nisu imali prevoz dovoženi su do vakcinalnog punkta. Obezbeđen je frižider-zamrzivač radi skladištenja ruske vakcine Gam-COVID 19 (Sputnik V) kojom sledi vakcinisanje stanovništva.

Vakcinalni punkt i koordinator vakcinacije Ratković dr Milenko su imali 24-časovni kontakt sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo sa kojima su koordinisali rad. Informaciona služba Doma zdravlja Alibunar je bila 24 časa na raspolaganju. U periodu od 20.01.2021. godine do  02.02.2021. godine vakcinisano je 1100 građana.

            Na obostrano zadovoljstvo vakcinacija se nastavlja po planu Zavoda za javno zdravlje od sutra 03.02.2021. godine. Počinje davanje druge doze vakcine.

Facebook Comments Box

Zajedno do pobede nad pandemijom

Zajedno do pobede nad pandemijom! Proces imunizacije odvija se dobrim tempom. Naši timovi za imunizaciju rade punim kapacitetom kako bi se ispoštovali svi pacijenti koji su za imunizaciju zainteresovani. Samo zajedno, združenih snaga možemo uspeti u ovoj misiji i zaustaviti ovaj virus koji nam je promenio živote.

Facebook Comments Box

Donacija lokalne samouprave opštine Alibunar u računarskoj opremi – zajedno protiv Covid 19 virusa

Dom zdravlja Alibunar

Ovom prilikom želimo da iskažemo našu zahvalnost Lokalnoj samoupravi opštine Alibunar i Kriznom štabu opštine Alibunar za pruženu pomoć i nabavku nove računarske opreme i to: laptop računara, multifunkcionalog štampač/skener/fotokopir uređaja kao i adekvatne mrežne opreme. Ovim činom u velikoj meri ubrzali ste proces imunizacije stanovnika naše opštine protiv virusa COVID 19. Još jednom jedno veliko HVALA u ime celog kolektiva Doma zdravlja Alibunaru.

Facebook Comments Box

Рад Ковид амбуланте

Ковид амбуланта премештена је у просторије Диспанзера за интерну медицину. Молимо све пацијенте да носе маске приликом уласка и да држе дистанцу од најмање 1,5 метара колико год да је то могуће. Истовремено раде 2 лекара и свакоме ће бити пружена адекватна услуга.

Facebook Comments Box

Donacija vozila za patronažu i 4D ultrazvučnog aparata

Opština Alibunar je na javnom pozivu kod Ministarstva za demografiju i populacionu politiku konkurisala za nabavku ultrazvučnog aparata za potrebe Doma zdravlja Alibunar. Mera pod rednim brojem 1. je „Očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja“ u okviru koje je nabavljen ultrazvučni 4D aparat Voluson P8. Mera pod rednim brojem 2. je „Put ka zdravom materinstvu“ u okviru koje nabavljeno patronažno vozilo za potrebe Službe za patronažu. Vrednost investicije je 5.0000.000 dinara od čega je Opština Alibunar učestvovala sufinansiranjem u iznosu od 15%. Dana današnjeg 16.07.2020. godine Predsednik Opštine Alibunar Dušan Dakić isporučio je putničko vozilo Škoda Fabia i stacionarni 4D ultrazvučni aparat Voluson P8 domu zdravlja. Opština Alibunar ustupa navedenu opremu na korišćenje domu zdravlja. Procena održivosti predloženih mera zasniva se na poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite na teritoriji naše opštine, kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite i poboljšanje uslova rada jednako prema svim građanima naše opštine. Prioritetne grupacije stanovništva su porodilje i novorođenčad, trudnice, odojčad, osobe starije od 65. godina.

Facebook Comments Box

Rad Covid ambulante

Covid ambulanta u Alibunaru radi serološke testove na IgG i IgM antitela. PCR testove nismo u mogućnost da radimo jer nemamo tehničkih mogućnosti za takve testove. Kada budemo mogli da radimo te testove bićete obavešteni. Naša Covid ambulanta se maksimalno trudi da ispuni sve vaše zahteve i maksimalno izađe u susreta kojima je naša pomoć potrebna. PCR testove trenutno možete da radite u Pančevu.

Covid ambulanta Alibunar
Facebook Comments Box

error: Content is protected !!