Pravilnik o korišćenju foruma

PRAVILNIK FORUMA

1. Opšte napomene

1.1. Forum čine:
– Članice i članovi foruma (u daljem tekstu članovi foruma)
– Urednici i supermoderatori foruma (u daljem tekstu moderatori foruma)
– Vlasnici i administratori foruma (u daljem tekstu administratori foruma)
Članovi, moderatori i administratori foruma u daljem tekstu su korisnici foruma.
1.2. Forum nije selektivan ni na osnovu polne pripadnosti, rasne, verske, nacionalne itd. Ni na koji način ne vrši diskriminaciju članova foruma.1.3. Forum nije ograničen regionalno.1.4. Na forumu se koristi srpski jezik. Oba pisma su prihvatljiva i ćirilično i latinično pismo. 
Od stranih jezika može se koristiti engleski jezik.


1.5. Svi članovi i moderatori foruma se moraju pridržavati ovog pravilnika, onakvog kakav je u tom trenutku.
Administratori foruma imaju pravo da u izuzetnim situacijama odstupe od ovog pravilnika, ali samo ako je to u interesu foruma i ostalih članova.

1.6. Svi članovi i moderatori foruma mogu predložiti izmene i dopune pravilnika. 
Administratori foruma odlučuju o prihvatanju ili neprihvatanju predloga. U slučaju prihvatanja predloga, javno se daje saopštenje o premenama pravilnika u sobi o forumu.

1.7. Administratori foruma zadržavaju pravo i slobodu odlučivanja da:
– izvrše ispravke, adaptacije ili bilo koje druge promene na forumu
– izvrše reorganizaciju informacija na sistemu
– uklone zastarele poruke
– ukinu forum u bilo kom trenutku, privremeno ili stalno
– promene ili ograniče funkcionisanje foruma ili bilo kog njegovog dela
– daju bilo kom članu zvanje urednice ili supermoderatora, kao i da ukinu ovo zvanje
– da promene ovaj pravilnik bilo kada i iz bilo kog razloga
– da odstupe od ovog pravilnika ukoliko to trenutna situacija zahteva

 

2. Prijavljivanje i korišćenje foruma

2.1. Učestvovanje na forumu je slobodno i besplatno.
2.2. Pisanje poruka, odnosno aktivno učestvovanje na forumu, omogućeno je samo registrovanim članovima (korisnicima).2.3. Prijavljivanjem i učestvovanjem na forumu prihvatate da postoje izvesni rizici za koje administratori foruma ne snose odgovornost.
– mogućnost neispravnosti u radu foruma
– mogućnost nestanka informacija ili vaših poruka
– mogućnost otkrivanja vaših ličnih podataka
– mogućnost da vas neko treći kontaktira, uznemirava ili da vam naškodi na bilo koji način, ukoliko otkrijete svoje lične podatke.
– možete biti izloženi izrugivanju, prevari, obmanjivanju, spamu.2.4. Korišćenje informacija preuzetih sa foruma je isključivo na vlastitu odgovornost.
Administratori foruma se ne mogu smatrati odgovornim ni za kakvu štetu koja nastane korišćenjem neke od informacija preuzetih sa foruma.

2.5. Sadržaj poruke predstavlja lični stav autora poruke. 
Ostali korisnici foruma ne prihvataju odgovornost za sadržaj bilo koje poruke drugog korisnika foruma.
Administratori i moderatori foruma ne daju nikakve garancije po pitanju tačnosti, podobnosti, autentičnosti, zakonitosti, punovažnosti, kvaliteta, postojanosti, kompletnosti ili aktuelnosti poruka na forumu. 

2.6. Administratori foruma ne štite autorska prava autorima poruka ili tekstova na forumu.
Ostavljanjem poruke na forumu, korisnik mora da prihvati činjenicu da tu poruku ili delove poruke može preuzeti bilo ko.
Takodje, korisnik daje neekskluzivno pravo administratorima foruma da objave ili distribuiraju tu poruku ili delove poruke na bilo koji način, u bilo kojoj formi i na bilo kom mediju, bez obaveze isplate bilo kakve nadoknade.

2.7. Administratori foruma ne daju garanciju da će forum zadovoljiti sve vaše zahteve, da će te dobiti odgovore na sva vaša pitanja i postavljene teme, da će forum raditi bez prekida ili bez grešaka.

 

3. Postavljanje profila

3.1. Definišite sebi smisleno korisničko ime (nick name).
Korisničko ime koje je provokativno, uvredljivo po druge korisnike foruma, ili se na bilo koji način kosi sa nekom tačkom ovog pravilnika, bice suspendovano ili promenjeno od strane administratora foruma.
3.2. Zabranjeno je koristiti provokativne avatare i potpise (signatures).
U potpisu se ne smeju stavljati baneri ili linkovi ka drugim sajtovima. Link ka sajtu se moze postaviti u za to predvidjeno polje koje je vidljivo u profilu.
Nije poželjno stavljati slike u potpisu ili više od dva reda teksta. Ovo usporava učitavanje stranice i čini ih nepreglednim. 
4. Prava korisnika

4.1. Svaki korisnik ima pravo da otvori novu temu ili da uzme učešće u već otvorenoj.
Sve sobe na forumu su otvorene za sve korisnike, s’ tim sto treba voditi računa prilikom otvaranja novih tema da se tema postavi u odgovarajuću sobu. Moderatori i administratori foruma će premestiti svaku temu za koju smatraju da ne pripada tamo gde je postavljena.
4.2. Svaki korisnik ima pravo da slobodno iznese svoje mišljenje o nekom pitanju ukoliko se ne kosi sa ovim pravilnikom.
Prilikom otvaranja tema ili pisanja odgovora, korisnici su dužni da poštuju ovaj pravilnik, pogotovu deo koji se odnosi na način pisanja i zabrane na forumu.

4.3. Svaki korisnik ima pravo na pomoć moderatora i administratora.
Ukoliko korisnik ne može da reši problem bilo koje vrste vezano za forum, a odgovor ne može da pronadje u odgovorima na najčesca pitanja, može se obratiti za pomoć moderatoru ili administratoru foruma. Pomoć može potražiti korišćenjem privatne poruke ili putem mail-a.

4.4. Korisnici imaju pravo da ulože prigovor na rad moderatora ili administratora.
Ukoliko korisnik smatra da su povredjena njegova prava ili da je oštecen na bilo koji način postupkom moderatora ili administratora foruma, može svoj prigovor uputiti korišćenjem privatne poruke, mail-a itd.

 

5. Način pisanja

5.1. Ne postavljajte temu o kojoj je već diskutovano ili je diskusija u toku. 
Pre nego sto započnete novu temu, pretražite forum kako bi se uverili da takva tema već ne postoji. Ukoliko tema vćc postoji, pročitajte šta je do tada napisano, pa ostavite svoj komentar.
5.2. Trudite se da naslovi tema budu što deskriptivniji. 
Kod pokretanja teme, izbegavajte naslove tipa \Pomoć\, \Pitanje\ i slično, vec naslov napisite tako da se vec čitanjem naslova moze zaključiti o čemu se u temi radi.5.3. Nemojte ostavljati poruke koje nemaju veze sa temom o kojoj se diskutuje. Radije otvorite novu temu.
Nije poželjno da se u okviru jedne teme postavljaju pitanja koja nisu u vezi sa tom temom, ili da se skreće na drugu temu. Ukoliko u nekoj temi želite nadovezati drugu diskusiju, otvorite novu temu i ostavite link ka njoj.5.4. Nemojte započinjati temu samo pitanjem, naprimer \Sta vi mislite o … \. 
Ukoliko želite da započnete temu o nečemu, dajte prvo svoje mišljenje o tome, pa onda postavite pitanje.

5.5. Nemojte pisati poruke tipa \Da\, \Ne\, \Jeste\, \Nije\, \Tako je\, \Nije tako\, \Ja takodje\, \Slažem se\ i slično. 
Ovakvi odgovori su besmisleni i krajnje nekorisni. Svaki svoj odgovor obrazložite svojim stavom ili iskustvom vezanim za temu.

5.6. Nemojte da šaljete poruke koje sadrže samo smajlije.
Iako smajli nekada može lepo da opiše šta mislite, odnosno žta želite reći, poruka koja sadrzi samo smajlije nije poželjna. Takodje, nije poželjno preterivanje sa upotrebom smajlija u porukama.

5.7. Nemojte pisati tekst ISKLJUČIVO VELIKIM SLOVIMA ili naglasavati kompletnu poruku na neki drugi nacin. 
Na forumima se pisanje isključivo velikim slovima smatra vikanjem.  

5.8. Pišite samo smislene poruke.
Ne pišite nepovezane poruke sa nepravilno napisanim rečima (zamenjena slova i slično). Pročitajte i proverite poruku pre nego što je pošaljete.

5.9. Nemojte skretati tok diskusije radi šale i zabave.
Pošalice u okviru smislene poruke su dobrodošle, ali odgovor čija je jedina uloga da se našalite u vezi sa temom nije poželjan.

5.10. Nemojte citirati već citirane poruke.
Ukoliko citirate poruku koja već u sebi sadrži citat, obavezno obrišite citat iz te poruke.

5.12. Nemojte slati poruke koje sadrže privatne razgovore ili diskusije. 
Izbegavajte dijalog na forumu. Razgovor koji se tiče samo članova koji u njemu učestvuju treba voditi koristeći privatne poruke ili mail.

5.13. Ako prenosite tekst koji niste sami pisali, obavezno navedite ime autora ili izvora.
Kopiranje tekstova sa drugih sajtova ima smisla jedino ako je potrebno da dodatno ilustruje tekst koji pišete u poruci. Nije poželjno ostavljanje poruka koje u sebi sadrže samo kopiju nekog teksta.
Administratori foruma ne štite autorska prava ni na koji način. Ovo se odnosi i na tekstove korisnika i na preuzete tekstove. Ipak, moralna je obaveza korisnika koji prenosi nečiji tekst da navede autora.

5.14. Nemojte postavljati poruke koje su isključivo reklamne (komercijalne) prirode.
Forum nije mesto za reklamiranje Vašeg posla, sajta, firme, ili bilo čega drugog.

 

6. Zabranjeno je

6.1. Zabranjeno je napadati ili vredjati korisnike foruma po nacionalnom, verskom, geografskom, rasnom ili nekom drugom osnovu.
6.2. Zabranjeno je isticati nacionalnu, versku, geografsku ili rasnu pripadnost, materijalno stanje i slično, kako svoje tako i drugih korisnika, ukoliko to tema iskljucivo ne zahteva i ako se ne kosi sa predhodnim članom.6.3. Zabranjene su diskusije o politici. 6.4. Zabranjene su eksplicitne teme o seksu. 

6.5. Zabranjeno je postavljati poruke koje sadrže lične podatke korisnika foruma ili bilo kojih drugih osoba.

6.6. Zabranjeno je otkrivati identitet korisnika foruma.

6.7. Zabranjeno je postavljati javno privatne poruke drugih korisnika bez dozvole autora te privatne poruke.

6.8. Zabranjeno je postavljati poruke kojima kršite nečija zakonska, patentna, autorska ili druga prava.

6.9. Zabranjena je bilo kakva zloupotreba foruma ili članova. 

6.10. Zabranjeno je davati svoje korisničko ime i šifru na korišćenje nekom drugom. Zabranjeno je otvarati vise korisnickih naloga. 
Svako je slobodan da se registruje kao korisnik i može to svoje pravo da iskoristi. Koriscenje vise naloga na forumu se smatra zloupotrebom.

6.11. Zabranjeno je koristiti vulgarno izražavanje. 
Ukoliko kontekst poruke zahteva pisanje ružnih reci (vicevi ili slično), deo reči zamenite zvezdicama.

6.12. Zabranjeno je ulaziti u diskusije sa administratorima i moderatorima o gore postavljenim tačkama.
Administratori i moderatori imaju ekskluzivno pravo da uredjuju forum prema sopstvenom nahodjenju i slobodnoj proceni i nisu dužni davati objašnjenja niti pravdati svoje akcije i postupke.

7. Sankcije

7.1. Ukoliko se neki korisnik ponaša u suprotnosti sa ovim pravilnikom i greške uporno ponavlja i posle vise upozorenja da to ne čini, biće mu zabranjen pristup forumu.
Zabrana pristupa forumu je zaista krajnja mera, kada više ništa ne može da pomogne. Administratori zadržavaju pravo da primene ovu meru odmah ukoliko se neki korisnik ponaša krajnje nedolično.
 
8. Ostale napomene

8.1. Administratori foruma zadržavaju pravo i slobodu odlučivanja da:
– izvrše ispravke, adaptacije ili bilo koje druge promene na forumu
– izvrše reorganizaciju informacija na sistemu
– uklone zastarele poruke
– ukinu forum u bilo kom trenutku, privremeno ili stalno
– promene ili ograniče funkcionisanje foruma ili bilo kog njegovog dela
– daju bilo kom članu zvanje urednika ili supermoderatora, kao i da ukinu ovo zvanje
– da promene ovaj pravilnik bilo kada i iz bilo kog razloga
– da odstupe od ovog pravilnika ukoliko to trenutna situacija zahteva